Frankrijk verbiedt het gebruik van smartphones in de auto

Frankrijk verbiedt het gebruik van smartphones in de auto en verplicht bestuurders om reglementair te parkeren als ze willen bellen.Montaignehof sappi sportcentrum

In Frankrijk is het niet meer toegelaten om langs de kant van de weg te staan met de auto, de motor tijdelijk uit te zetten en even je smartphone te gebruiken. Volgens de nieuwe regelgeving mag je enkel een smartphone gebruiken als je auto reglementair geparkeerd is.

Nieuwe regelgeving
In plaats van een volledig nieuwe wet op te stellen, omschreef de Franse wetgever duidelijker wanneer je circuleert in het verkeer. Aan de kant van de weg staan om te bellen is niet hetzelfde als parkeren op een aangegeven parkeerlocatie en valt dus onder rijden.

Als je een ongeval hebt gehad of in een levensbedreigend situatie verkeert, is het wel toegelaten om te bellen of sms’en in je auto eens je stilstaat. In alle andere gevallen is het verboden en levert het een boete op van 135 euro.

Gevolg van stijgend aantal ongevallen
Deze nieuwe maatregel is het gevolg van het stijgende aantal dodelijke ongevallen op de Franse wegen. Na jaren dalen, stijgt het aantal verkeersongevallen in Frankrijk opnieuw. Recent werd daarom ook de snelheid op tweebaanswegen verlaagd van 90 naar 80 kilometer per uur.