De zoekmachine die je niet volgt.

et is geen geheim dat de zoekmachine Google gegevens verzamelt en combineert om gerichter te kunnen adverteren, een serieuze afknapper voor surfers die privacy hoog in het vaandel dragen. Er bestaan gelukkig alternatieven. Duckduckgo.com is een van de opties. Het gebruik van de snelgroeiende zoekdienst wordt bovendien aangemoedigd door Apple, zo bleek gisteren op de jaarlijkse Apple-conferentie WWDC in San Francisco.
Daar werd zoals verwacht het mobiele besturingssysteem iOS 8 aangekondigd. In de marge van de conferentie wees Apple op de mogelijkheid voor gebruikers van iOS 8 om Google zonder problemen te vervangen door duckduckgo.com. Eigen aan die zoekmachine is dat er geen zoekgeschiedenis wordt opgeslagen. De zoekdienst is met andere woorden ‘anoniem’, er kan dus geen informatie aan derden worden doorgespeeld. Dat kan niet gezegd worden van Google. Het bedrijf kwam recent nog in opspraak omdat het nauwe banden zou onderhouden met de Amerikaanse geheime dienst NSA.
Duckduckgo.com werd in 2008 opgericht door Gabriel Weinberg. In vergelijking met Google is het een kleine speler, maar dat kan mogelijk veranderen met de hulp van Apple. De site verwerkt naar eigen zeggen zo’n 150 miljoen zoekopdrachten per maand, een verdrievoudiging ten opzichte van vorig jaar. Ter vergelijking: bij Google worden maandelijks tientallen miljarden zoekopdrachten verwerkt.